Domburg

Domburg
Domburg is de parel van Zeeland. Het dorpje is in de weekeinden en de zomermaanden altijd gezellig druk. En daar zijn best een aantal redenen voor. Domburg is weliswaar niet centraal gelegen op Walcheren, toch is het in het toeristisch seizoen het epicentrum van de aangename cultuur en het leven in Zeeland. Het grote aantal parkings zegt genoeg. ’s Zomers in de vakantietijd overstijgt het aantal bezoekers geregeld de capaciteit van het stadje. Toch vind je hier, ook al moet je soms wel even zoeken in en rond Domburg, altijd wel een parkeerplaats.

Fietsen
Domburg, de stranden, de pittoreske dorpjes in Zeeland: ze zijn allemaal verbonden dankzij prachtige fietspaden. In Zeeland hoor je tenslotte te fietsen en als je toch ergens een tussenstop gaat maken, dan maak je ‘m… precies in Domburg. In hartje stad – ik bedoel hartje dorp – vind je tegenwoordig een parking, voor fietsers. Maar niet alleen daar; fietsers hebben de overhand en dat betekent ook dat om de een of andere reden ook het aantal ijssalons evenredig groot is. Domburg is zo’n plekje waar je je fiets ‘parkeert’ om daarna lekker even door het dorp te slenteren.

Mondaine badplaats
Domburg is van oudsher een mondaine badplaats en kuuroord, al is het van alle Zeeuwse stadjes misschien net wat historisch mondainer dan de rest. Met mooie modezaken, luxe interieurwinkels en een groot aantal restaurants is het stadje de laatste 20 jaar zeker luxer geworden. En dat zie je in alles wel terug. Waarschijnlijk zorgt de Zeeuwse nuchterheid op Walcheren ervoor dat het hier ook verder bij blijft. Echte luxe vind je zeker net buiten het stadje waar een prachtig groot bungalowpark is aangelegd met schitterende woningen. Ook de naastgelegen grote camping, voor velen nog bekend als ‘Camping Domburg’ is mede door de aanwezigheid van een zwemparadijs (als je niet de zee in wilt) uiterst populair.

De Domburgsche Golfbaan is een van de oudste ‘links’ golfbanen van Nederland (© Domburgsche Golfclub).

Golfbaan
Ook een golfbaan mag dan niet ontbreken want tussen de camping en het strand ligt een van de oudste ‘links’ golfbanen van Nederland. Buiten de hier letterlijk aanwezige bunkers mag je als ‘pro’ hier ook afrekenen met de straffe zeewind op deze unieke 9-holes baan met zijn uitdagende afslagen.

De baan is een regelrechte uitdaging aan de Zeeuwse kust. De Domburgsche Golfbaan is een ontwerp van de golfprofessional E.C. Warren en werd in 1914 in gebruik genomen.
De huidige baan ligt nog op dezelfde plaats en is daarmee een van de oudste in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de baan, waarop de Duitsers bunkers en luchtafweergeschut gebouwd hadden, in 1944 door de geallieerden gebombardeerd. De bomkraters zijn vanuit de lucht goed te zien. Deze zijn in het ontwerp van de baan geïntegreerd en worden veelal gebruikt als grasbunkers. In 1955 werd de baan heropend. In voorbije jaren is de baan met hulp van baanarchitect Alan Rijks aan de eisen van de tijd aangepast. De ligging in de duinen met uitzicht op zee maakt de Domburgsche tot een echte “links” course. Wind en rough zorgen vaak voor een uitdagende ronde.

Wandelen
Wandelen in Domburg kan op vele manieren. Lekker slenteren door het stadje is misschien wel het meest populair, maar dat komt vooral door de vele winkels en de aanwezige horeca. Maar daar blijft het niet bij. Een regelrechte aanrader is een wandeling over het strand richting Oostkapelle. Daar heb je de optie door de duinen terug via een voetpad of even uitrusten in het stadje zelf en dan langs het voetpad van de N287 terug naar Domburg. Favoriet is een wandeling over het strand naar de vuurtoren van Westkapelle. Hier gaat het strand deels over in aangelegde wal om het duin en het eiland te beschermen. In zee varen de reuzenschepen onderweg naar Antwerpen en Vlissingen, je komt er een kite-strand tegen, surfers en heel veel vissers.

De hoge duinen lenen zich om te kite surfen (© Caroline Koelma).

En die vuurtoren, dat is er een uit het boekje en juist daarom zo geweldig om hem te zien. Het meesterwerk der vuurtorens vind je overigens ietsje verder weg in Westkapelle; de roemruchte Brandaris!

Eigen karakter
Wie in Domburg is geweest en even de tijd heeft genomen om het dorpje te leren kennen weet dat het niet bij die ene keer zal blijven. Het is zo’n plekje waar het altijd goed toeven is. De sfeer, het strand, de mensen. Domburg heeft zijn eigen karakter met geweldige strandtenten waar je echt van tevoren moet reserveren. Domburg heeft een hoop leuke strandtenten. Mooie, hippe strandtenten waar je ook nog eens lekker kunt eten.

Restaurants
Net als in het dorp waar een aantal goede restaurants zijn te vinden. In het dorpje vind je een hoop leuke restaurants. De Visbar is heel goed als je graag vis wilt eten. Amadore Grand Café is perfect om te borrelen en Restaurant de Domburger staat bekend om zijn hamburgers. Iets chiquer eten doe je bij het Badpaviljoen, midden in de duinen. Bier & Melksalon is een klein tentje met biologische lunches en ontbijt. Verover een plekje in de gezellige binnentuin! En geniet van de leuke en lekkere delicatessen.

Strand
Het strand is natuurlijk dé place to be. Daar kun je zwemmen, zonnen en mooie strandwandelingen maken. Over het strand is het slechts 6 kilometer naar West-Kapelle.
Ook leuk is om een fiets te huren en het duingebied in te trekken. Of huur een sup-plank bij Surfschool Domburg en probeer te blijven staan op de golven, een leuke en intensieve work-out!
Het strand en de blauwe luchten, het wandelen op het duin, in welke richting dan ook. Je voelt je met het strand naast je, er altijd op je gemak. Domburg is blijft de parel van Zeeland.