Wist u dat…

…Middelburg zijn naam dankt aan het feit dat het ooit de middelste burcht van Walcheren was? In de 9e eeuw, toen de Vikingen Europa binnentrokken, werd op Walcheren een ringwalburg opgeworpen. Middelburg was de middelste en kreeg daarom zijn naam. Toen het gevaar geweken was, ontwikkelde de stad zich tot handelscentrum. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten.

…Middelburg ten tijde van de VOC, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland was? In 200 jaar tijd werden er ruim 300 nieuwe schepen gebouwd op de scheepswerven. Deze schepen vertrokken naar Azië om handel te drijven in specerijen, textiel, porselein en helaas ook slaven. In het centrum van Middelburg zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze bloeiende periode.

…Middelburg, op Amsterdam na, ooit de meeste historische gebouwen had? Tegenwoordig staan er nog steeds ruim 1100 rijksmonumenten in de binnenstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Middelburg veel te lijden gehad. Een bombardement in 1940 legde een groot deel van de stad in de as. Daarna is Middelburg weer opgebouwd in traditionele stijl.

…De Abdij van Middelburg tot 1574 als Norbertijnenklooster heeft gediend? Na het Beleg van Middelburg kwam hieraan een einde en werd de Abdij ingenomen door het bestuur van Zeeland. Ook tegenwoordig zetelt het provinciebestuur nog steeds in de Abdij. Daarnaast zit het Zeeuws Museum in een deel van het complex en in een ander deel het Roosevelt Study Center.

…Veel over de historie van Zeeland te vinden is in het Zeeuws Museum? Onder meer een serie unieke en wereldberoemde wandtapijten laat zeeslagen uit de 16e eeuw zien. Naast de vaste collectie zijn in het Museum vaak vernieuwende tentoonstellingen te zien.

…Onderdelen van de Abdij de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en de kenmerkende toren, de Lange Jan zijn? Je ziet de toren van ruim 90 meter hoog al van ver boven de stad uitsteken. In de zomermaanden is de toren geopend. Precies 207 treden leiden naar een spectaculair uitzicht over de stad en Walcheren.

…Appartement ‘Bunga Melati’ op Google met vijf sterren wordt beloond en een gemiddelde gastenwaardering heeft van maar liefst 9,4 punten?

…Het oude stadhuis van Middelburg aan de Markt staat? De oudste delen van het laatgotische gebouw, dateren uit 1458. In de gevel zie je beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben. Tegenwoordig dient het gebouw als populaire trouwlocatie en als universiteitsgebouw voor de University College Roosevelt.

..In een ander deel van het voormalige Stadhuis De Vleeshal zit? Daar vind je een expositieruimte met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars. De Vleeshal is tot ver over de grenzen bekend als centrum voor beeldende kunst.

…De Kloveniersdoelen aan het einde ligt van de winkelstraat De Lange Viele? Kenmerkend aan het gebouw uit 1607 is de Vlaamse gevel. Dit gebouw heeft onder andere dienst gedaan als oefenruimte van Kloveniers (schutters) en militair hospitaal. Tegenwoordig zijn er een filmhuis en een restaurant in gevestigd.

…Middelburg een stad is met een eigen karakter? Er zijn verschillende pleinen met elk hun eigen uitstraling. De winkelstraten hebben een combinatie van landelijke ketens en lokale ondernemers. Met name op en rond de Markt vind je veel cafés en restaurants waar je tot laat in de avond op het terras kunt zitten.

…Naast de weekmarkt op donderdag er in Middelburg regelmatig andere markten georganiseerd worden? Bijvoorbeeld: kunst- antiek- en ambachtenmarkt, een tweedehands boekenmarkt, een groente- en fruitmarkt, een rommelmarkt en een nachtmarkt.

…Zeeland nog altijd gemiddeld de meeste zonuren heeft in vergelijking met de rest van Nederland?

…U bij Bunga Melati gratis kunt parkeren op privé terrein?