Zeeland

zoveel te zien en te beleven!

Pittoreske dorpen en steden

Zeeland barst van de pittoreske dorpen en steden; stuk voor stuk alsof je een ansichtkaart binnenstapt. Niet voor niets hebben zeventien plaatsen in de provincie een beschermd stads- of dorpsgezicht. Behalve Middelburg en Vlissingen, waarover later meer, zijn onder andere Sluis, Veere, Domburg, Zierikzee en Nisse zeker de moeite waard. Neem het kleine Zierikzee, dat met ruim 500 monumenten in de top 10 staat van Nederlandse monumentensteden. Bewonder onder meer de drie middeleeuwse havenpoorten, de ‘Dikke’ Sint-Lievens toren en de haven. Het Zuid-Bevelandse Nisse is misschien wel een van de mooiste dorpen van Nederland, met zijn gerestaureerde dorpsplein en bloemrijke dijken rondom. En het officieel tot heilzaam verklaarde Domburg – samen met Cadzand-Bad de enige Nederlandse badplaats die voldoet aan de kwaliteitscriteria van het Europäischen Heilbäderverband voor Thalassotherapie – is alleen al om die reden een bezoek waard.

Lekker fietsen
Wat is er lekkerder dan een fietstocht maken met uitzicht over het water en de frisse zeewind door je haar?

Foto: Aart de Boer

Het landelijk fietsplatform heeft Zeeland benoemd tot 5-sterren fietsprovincie, het hoogst haalbare. Dat komt onder meer door de kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het goed onderhouden netwerk en de vele fietscafés langs de route.

Historisch Middelburg
Cultuur snuiven doe je Middelburg. De hoofdstad van Zeeland heeft een rijke historie. De stad telt dan ook veel (meer dan 1200!) monumentale gebouwen, van fraaie pakhuizen tot imposante herenhuizen.

Middelburg telt meer dan 1200 monumentenpanden en tal van historische steegjes.

Verborgen plekjes
Maak een stadswandeling onder leiding van een gids of een rondvaart door de oude grachten om de mooiste verborgen plekjes te ontdekken. Heldere dag? Beklim de 90 meter hoge abdijtoren Lange Jan voor een spectaculair uitzicht over de stad en als je geluk hebt zelfs over het hele schiereiland Walcheren. Middelburg is ook een heerlijke plek om een gezellig terrasje te pakken of te genieten van de Zeeuwse keuken in een van de vele cafés en restaurants.

Zeevruchten
Onbewust zin in mosselfeesten? Dat doet de Zeeuwse kust met je, als we de bekendste band van de provincie mogen geloven. Komt vast door die heerlijke geuren die je neus zintuigen prikkelen wanneer je langs de eettentjes loopt.

Smullen van seafood doe je bij Restaurant Basalt. Een aanrader!

Liefhebbers van vis en zeevruchten zitten hier goed, want verser dan pal naast de zee krijg je het nergens. Mosselen, oesters, krab, kreeft en kokkels: ze komen recht vanuit de zee op je bord.

Waterpret
Kitesurfen, suppen, waterskiën: liefhebbers van watersport komen in Zeeland tijd te kort. Duiken, snorkelen, wake boarden, windsurfen, golfsurfen, zeilen, kanoën, kajakken… het kan allemaal in Zeeland. Niet gek, in een van de waterrijkste regio’s van Europa. Wil je graag surfen (leren), maar weet je niet hoe? Neem les bij een van de surfscholen. Daar heb je de rest van je leven plezier van.

Meeste zonuren
Een verregende vakantie is vaak niet de leukste vakantie. Een beetje zon is wel zo lekker. Dat treft, want in Zeeland heb je de grootste kans op mooi weer. Het is de provincie met de meeste zonuren van Nederland. Dat komt doordat er zelden stapelwolken voorkomen boven zee en de Oost- en Westerschelde. Dus zonnebril op en genieten maar!

Langste zeeboulevard
Wie Vlissingen bezoekt, kan niet om de boulevards heen. De stad van Michiel de Ruyter heeft de langste zeeboulevard van Nederland, in totaal een promenade van wel 2 kilometer lang. Je kunt er de voorbijvarende schepen als het ware bijna aanraken.

Foto: Hans Francken

Plof neer op een van de vele terrassen op de boulevard en geniet van het fraaie uitzicht. Of neem plaats op de langste bank van Nederland: een roestvaststalen zitplaats van 122 meter waar je op de eerste rang zit voor een uniek uitzicht op de Westerschelde met zijn internationale scheepvaartverkeer.
Aanrader: het MuZEEum, waarin je Vlissingen en de maritieme geschiedenis van Zeeland beter leert kennen.

Eindeloze stranden
Er zijn veel redenen voor een vakantie naar Zeeland, maar de schone en uitgestrekte stranden zijn toch wel de belangrijkste. Met maar liefst 650 kilometer kustlijn kun je er eindeloze strandwandelingen maken en hoef je nooit bang te zijn dat je geen plekje kunt vinden om te genieten van zon, zee en strand.

Foto: A.J. Gideonse

Kiezen is hier de grootste uitdaging, want elke kustplaats heeft zo zijn eigen charme. Ga je voor het gezellige Ouddorp, het door BLØF bezongen Zoutelande of toch liever naar het karakteristiek Oostkapelle? Beter nog: bezoek ze alle drie! Sla vooral Cadzand niet over, want op het strand daar zijn miljoenen jaren oude haaientanden te vinden. Zandzeef in de aanslag en zoeken maar. Het is net schatgraven, zeker de kinderen zullen er uren zoet mee zijn. De uitgestrekte Zeeuwse stranden behoren ook nog eens tot de schoonste van Nederland. Een geruststellend idee als de kinderen druk in de weer zijn met zand en schelpjes.

Bron: ANWB